Fotarbete och utgångsposition

När man talar om boxning kan ofta ämnet fotarbete dyka upp. Medan termen på många sätt är självförklarande är det inte alla som som vet exakt hur viktigt detta faktiskt är inom boxning och hur mycket träning som går in i att utveckla ett bra fotarbete.

Att förbättra fotarbetet är något man måste arbeta med väldigt tidigt i sin träning. Att träna på att röra sig precis som man kommer att göra i ringen är så klart en viktig del av träningen, men många har nog även sett boxare träna mycket med just hopprep också. Detta är ett väldigt effektivt redskap för att förbättra fotarbetet och något man lätt kan göra hemma då ett hopprep knappast är ett dyrt inköp.

Inom boxning har man något man kallar för utgångspositionen/grundställningen. Denna ställer man sig i genom att först stå med fötterna ihop och vinklade framåt, ta ett steg till vänster med vänster fot så att man står axelbrett och ett halvt steg framåt med samma fot. Avståndet mellan vänster häl och höger framfot bör nu vara ungefär en decimeter. Detta ställning utgår dock från att man är högerhänt. Är man en southpaw ställer man sig med höger for framför vänster.

I denna position för man över omkring 70 % av kroppsvikten till det bakre benet och lyfter det främre så pass att bara trampdynan och tårna rör vid golvet. Den ska dock fungera som en sorts broms, inte vara något som hela tiden lättar från golvet.

Nu vrider man ut den främre hälen en liten bit utåt för att naturligt följa vridningen av höften och överkroppen. Men inte så mycket så att det främre knäet börjar peka inåt. Det bakre knäet ska samtidigt vara lätt vinklat. Kroppen ska vara också vara rak över det bakre benet och inte vinklas eller lutas.

I rätt utgångsposition ska man känna att man är stark och stadig i sitt bakre ben, men samtidigt ska det inte kännas som att man överbelastar det. Det är från denna position som boxare ska tänka sina rörelser, slag och blockeringar.