Kondition – extremt viktigt inom samtliga kampsporter

Det spelar ingen roll vilken kampsport som det handlar om. Inom exakt vartenda en är en bra kondition bland det allra viktigaste för att man inte ska tappa sina krafter, och lämnas kvar som ett lätt byta för sin motståndare.

konditionsträning

Det spelar näst intill ingen roll hur snabb du är, hur hårt du slår, hur stark du är, eller hur fina tekniker du har, om din kondition är undermålig och du tillslut ställs mot en motståndare som kan ge dig en riktig match, kommer du att ha svårigheter att vinna denna när all ork tar slut.

Det finns gott om exempel, bara det senaste året, ifrån matcher inom olika former av kampsporter där slutresultatet hade kunnat se helt annorlunda ut om den besegrade atleten varit i bättre form rent konditionsmässigt. Som alltid inför viktiga matcher är det svårt att veta hur man ska prioritera sin träning och vi menar inte att de som förlorat gjort några egentliga fel i sina förberedelser, bara det att de skulle ha ökat sina chanser till vinst, om de haft ett något bättre flås.

Ett exempel från UFC

Till exempel så dominerade från början Connor McGregor den första matchen i UFC mot Nate Diaz, som den sistnämnde sedan vann, på grund av att Connor McGregors krafter tids nog lämnat honom. Samtliga utav tidigare matcher som Connor gått hade aldrig tidigare pågått så pass lång tid som matchen mot Diaz och det var tydligt att Connor inte var beredd på hur jobbigt det faktiskt är rent konditionsmässigt när en match av detta slag väl drar ut på tiden. Match två tog dock irländaren hem, men det är en helt annat historia i sig.

I USA är det begrepp som används flitigast vid de tillfällen då någons krafter tar slut helt och hållet att “gas out”. Näst intill alla seriösa utövare av diverse olika kampsporter är medveten om detta tillstånd och gör sitt yttersta för att inte själva behöva hamna i denna situation.

Hur man tränar upp sin kondition

Det finns många olika sätt att träna upp sin kondition men vi skulle påstå att vanlig löpträning av olika slag är det allra bästa, rent generellt. Vi menar alltså att det är den typ av träning som passar allra flest, även om det som sagt finns många andra sätt som man kan bygga upp sin kondition, inte minst muskelmässigt. Vi rekommenderar att varva långa löprundor med högintensiv och explosiv löpning, för att göra det så likt en riktigt kampsituation som möjligt. Det är när det tar emot som mest som det verkligen ger någonting, glöm aldrig bort detta!

Löpträning är av denna sort är även lätt att genomföra helt på egen hand och utan tillgång till varken gym eller annan lokal. Allt du behöver är ett par vettiga skor och gärna kläder som är både rörliga och som inte vinden tar tag i alltför mycket. Nike gör grymma grejer för löpning, vilket gör att vi mer än gärna kan rekommendera att du komplettera din outfit med produkter från deras sortiment, om så skulle behövas. Det ska till viss del vara roligt att förbättra sin kondition genom löpträning och det blir det inte i vår mening utan riktigt bra grejer på både fötterna och kroppen.

Kategorier