MMA

Damerna gör framsteg inom alla sporter, även om populariteten för deras grenar är alltid mindre än herrarnas. Kvinnor är inte bara boxare, de deltar också i MMA.

MMA står för Mixed Martial Arts och betyder att det är en gren där man blandar flera olika kampsporter med brottning och boxning. Man får brottar, sparkas och slåss med några få undantag. Det är exempelvis inte tillåtet att klösas, slå eller sparka mot skrevet eller att bitas. Förutom det finns det inte så många regler på vad man får och inte får göra för att vinna.

MMA lockar starka män och kvinnor som tränar flera kampsporter och därmed gör dem väldigt allsidiga som fighters. Och kvinnorna har verkligen varit på frammarsch och skapat sig en stor publik.

Dock har herrerna flera gånger uttalat sig nedlåtande och dam-MMA. UFC-fightern Matt Brown har exempelvis sagt att:

“I just think this, if I’m [going] to pay $60 for a pay-per-view to watch women fight they should at least be topless.”

Hans största klagomål verkar dock vara att kvinnorna inte är starka nog att göra knockouts, precis som männen i lägre viktklassar och då tycker han inte att det är värt att betala för att se.

Även andra kvinnor har påpekat att UFC, alltså Ultimate Fighting Champion, vore bättre om de flesta kvinnorna lade av. Ediane Gomes, som har 10-3 i vinststatistik har sagt att:

“The (female) fighters in the UFC are more worried about showing their asses than actually fighting. MMA has become a new thing because of Ronda, but she’s actually one of the few real fighters. To be in the UFC, you have to show your ass. They should just put some strippers to brawl in there, it would be better.”

Kvinnor har kunnat tävla i UFC i knappt två år, tidigare har de bara kunnat delta i Invicta. Och det lär nog ta ett tag till innan deras position blir lika självklart i UFC som för herrarna.

Vilka är då bra fighters? Ja, som Ediane Gomes själv sa i citatet ovan är Ronda Rousey en av de stora mästarna. När det kommer till oddsen ligger hon oftast i topp medan resterande är osäkra kort. Gomes må har 10 vinster och 3 förluster men Ronda är fortfarande obesegrad med 10 vinster varav två faktiskt är knock out och/eller teknisk knock out.

Den 1: a februari är nästa UFC-match för kvinnor och den är mot Miesha Tate och Sara McMann. Miesha anses av många andra kvinnor att vara en bra fighter men hos bettingsajterna, ligger hon inte tippad som vinnare. Istället tror man på McMann som har 8-1 statistik. Om några dagar får vi se om sajterna träffar rätt och McMann höjer sin vinststatistik med 1.

Kategorier