Svenska damboxare

På herrsidan har Sverige genom åren haft en rad framgångsrika boxare, som till exempel Bosse Högberg, George Scott, Armand Krajnc och så givetvis Ingemar Johansson. Under de senaste åren är det dock damerna som haft de största framgångarna vad gäller svensk boxning. Här tittar vi lite närmare på några av våra mest framstående svenska damboxare.

Åsa Sandell

Kulturjournalisten Åsa Sandell var en av de allra första svenska boxare på damsidan som gjorde sig ett namn. Karriären inleddes inte förrän vid 28 års ålder, dock var detta ingenting som hindrade henne från att ta fyra raka SM-guld och ett EM-guld i Frankrike år 2000. Några år senare valde hon också att inleda en proffskarriär som 37-åring. I december 2005 ställdes hon mot Muhammad Alis dotter Laila Ali i en mycket uppmärksammad match där det dock blev förlust på teknisk knockout.

Några år senare, år 2007, gick Sandell upp i en titelmatch om WBE-bältet mot Dakota Stone i Göteborg, en match hon vann med domarsiffrorna 2-1. Sista matchen gick hon i september samma år mot Teresa Perozzi, även detta en titelmatch, vilken slutade oavgjort.

Frida Wallberg

Frida Wallberg är utan tvekan Sveriges mest framgångsrika boxare på damsidan. Av totalt 53 matcher som amatör vann hon 48 och utöver det också SM-guld samt två nordiska mästerskap.

Så småningom valde hon också att bli proffs och i november 2010 lyckades hon plocka hem WBC-bältet efter att ha lyckats besegra kanadensiskan Olivia Gerula. I returmatchen i september året därpå försvarade Wallberg titeln mot samma Gerula. I april 2012 försvarade hon återigen samma bälte i Cloetta Center i Linköping, denna gång mot Amanda Serrano.

I juni 2013 skadades Wallberg svårt efter att ha knockats av australiensiskan Diana Prazak i en match på Golden Ring-galan i Stockholm. Det är ännu oklart om hon någon gång kommer att komma tillbaka till boxningsringen.

Mikaela Laurén

Näst efter Frida Wallberg är troligtvis Mikaela Laurén den svenska damboxare som rönt de största framgångarna. Efter en framgångsrik karriär som simmare med bland annat 16 SM-guld och tre svenska rekord bestämde sig Laurén för att satsa på proffsboxning år 2006.

Sin första match i proffssammanhang gjorde hon i april år 2009. Ett och ett halvt år senare, i september 2010, lyckades hon också erövra WBF-titeln i weltervikt efter seger på poäng mot amerikanskan Jill Emery i Karlstad. Dock förlorade hon bältet en dryg månad senare till norskan Cecilia Brækhus.

Den senaste framgången kom för några veckor sedan när Mikaela Laurén lyckades besegra amerikanskan Aleksandra Magdziak Lopes i en match om WBC-titeln.

Totalt har Laurén under karriären gått 26 matcher och vunnit 23 av dessa.

Kategorier