VM i boxning år 2010

2010 års upplaga av VM i damboxning avgjordes i Bridgetown, Barbados mellan den 9 september och den 18 september. Detta var det sjätte världsmästerskapet i damboxning.

Totalt deltog 257 boxare från 66 olika länder i tio olika viktklasser. Matcherna ägde rum i inomhusarenan Garfield Sobers Gymnasium med plats för 5 000 åskådare.

Vad gäller medaljfördelningen så var denna ganska spridd då totalt 21 nationer tog åtminstone en av de fyrtio medaljerna. Som en del kanske känner till så är det inom boxningen ingen bronsmatch utan bägge boxarna som slås ut i semifinal får medalj.

Flest medaljer i 2010 års VM tog Kina, nämligen hela sju stycken, varav ett guld, tre silver och tre brons. Flest guld tog Ryssland hem med två guld i form av Elena Savelyeva i bantamvikt, 54 kg, och Nadezda Torlopova som tog hem guldet i tungviktsklassen, +81 kg.

Hur gick det för svenskorna då? Jo, då en medalj blev det i alla fall och detta genom Klara Svensson som efter förlust i semifinalen mot turkiskan Gulsum Tatar med 3-7 plockade hem en bronsmedalj i lätt weltervikt, 64 kg. Medaljen var Svenssons tredje VM-medalj totalt. Sedan tidigare hade hon även ett silver från VM i New Delhi 2006 och ett brons från VM i Ningbo 2008.

Kategorier